Která část chilli papričky je nejpálivější?

Celá generace šéfkuchařů z televizních pořadů nám namlouvala, že nejpálivější částí chilli papričky jsou její semínka. Není tomu tak.chilli

Je to ústřední membrána, na níž jsou semínka při­pevněna. Tato membrána má největší obsah kapsaicinu, látky bez barvy a zápachu, která dodává těmto paprikám charakteristickou pálivost.

Pálivost chilli papriček se měří na Scovilleově stupnici, kterou vytvořil roku 1912 americký lékárník Wilbur L. Scoville. Při prvních, testech smíchal Sco­ville řadu různých výtažků z chilli rozpuštěných v alkoholu a rozředěných vodou s cukrem. Pak požá­dal ochutnávače, aby postupně jedli vzorky s odlišnou koncentrací různých druhů chilli, dokud je nepřesta­nou pálit. Na základě toho sestavil číselnou stupnici pálivosti chilli paprik.

Paprika jalapeňo má prý například 4500 Scovilleo­vých jednotek pálivosti (SHU), protože musí být 4500krát naředěna, aby přestala pálit.

Nejpálivější chilli paprika na světě pochází z Dor­setu na jihozápadním pobřeží Anglie. Michael a Joy Michaudovi tu vypěstovali pomocí bangladéšské rostliny papriku nazvanou Dorset Naga (naga znamená v sanskrtu “had“)

V roce 2005 se testovala ve dvou amerických labo­ratořích, kde jí naměřili strašlivých 923 000 SHU.

Stačí dát do jídla jen polovinu malinké nagy, a pokrm se nedá pozřít, a kdyby ho někdo skutečně dokázal sníst, museli by ho odvézt do nemocnice. Přesto se loni prodalo 250 000 paprik Naga.

Pro lepší představu uveďme, že čistý kapsaicinový prášek má hodnotu 15 až 16 milionů SHU. Je tak pálivý, že farmaceuti, kteří s ním experimentují, musí pracovat v místnosti s filtrovaným vzduchem a mít na sobě kompletní ochranný oděv včetně uzavřené kukly, aby nedošlo k vdechnutí.

Celkem na světě existuje podle odhadů 3510 odrůd chilli papriček.

Napsat komentář